Gerçek anlamda bir akıllı şehir geliştirmek, çok yönlü ve tüm katılımcıların tam katılımını gerektiren bir girişimdir. Eden Strategy Institute tarafından yapılan değerlendirmede Paris Belediyesi ilk 50 şehir arasına girdi. Paris Belediyesi’nin uzun vadeli planı da bu anlamda örnek projeleri içeriyor.
Paris’in estetik ve özgün kimliğinin arkasında büyük bir tarih yatıyor. Bu tarigten güç alan akıllı dönüşüm, esneklik ve güzelliği birlikte yaşatmayı ön görüyor. Paris Belediyesi, sürdürülebilir tasarıma ve döngüsel ekonomiye vurgu yaparak şehri yeniden yaratmayı hedefliyor.
Paris Belediyesi, akıllı şehir ve sürdürülebilir gelecek tasarımlarını toplamak için “2050 Paris Akıllı Şehir” projesini başlattı. Paris’in İklim Enerjisi Planının bir parçası olarak, Paris’i fütüristik bir akıllı şehre dönüştürmeyi teklif eden tasarımları değerlendirdi. Bu nedenden dolayı mimarlık şirketi Vincent Callebaut‘u görevlendirdi.
Firmanın tasarımı, güneş ışığını alan ve biyoyakıt üreten “bal peteği” kulelerinden oluşuyor. Ayrıca havayı filtreleyen ve yerel gıda üretimi için tarım alanlarını barındıran “çiftlik gökdelen” kulelerine kadar değişenler tasarımda yer alıyor. Tasarım sekiz adet çok kullanımlı yapıdan oluşuyor. Sürdürülebilir özellikler, ayrıca konutlarda kulelerde güneş paneli ve termal yalıtım kalkanlarının kullanılmasını ön görüyor. Toplanan yağmur suyundan enerji üretmek için tersinir hidroelektrik pompalarının devreye alınmasını içeriyor.
Bu tasarımlar çevresel sürdürülebilirliği sağlamayı ve Paris’in öngörülen nüfus artışı ihtiyaçlarını ölçmeyi amaçlıyor. Böylelikle alan kullanımını optimize ederek konut ve yoğunluk sorunlarının giderilmesi ön görülüyor.
Şehir hala akıllı yolculuğunun ilk aşamalarında ve gerçekleşmesi zaman alacak. Bununla birlikte, Paris’in güzel ve sürdürülebilir bir şehir olma arzusu, kentin tarih boyu öne çıkan yaratıcılığının ve detaylara olan özenli yaklaşımının bir ifadesi olarak kendini gösteriyor.
Detaylar için bağlantı: https://www.smartcitygovt.com/
Yüksel Çilingir