Kız erkek karışık

Hepimiz bir evrende yaşıyoruz. Fakat her varlık da içinde bir evren taşıyor. Ve bu evrenin hem dişi hem erkek yapı taşları var. İnsanlar, gerek erkekler gerekse kadınlar olarak, biyolojimizde de birçok benzer yönümüz var.

Eğitim tarihine baktığımızda, başlangıçta sadece erkekler için mevcut olduğunu görüyoruz. Kızlar için çok daha sonra başladı. Ama ayrı mekanlarda…

Neyse ki bu durum değişti. Böylece isteyen karma okullara gidebildi. Bu durum bana hiç garip gelmedi, çünkü zaten sokakta birlikte oynadığım komşu arkadaşlarımla gidiyordum. Her ne kadar erkek çocuklar olarak bazen aramızda kaçamak sohbetlerimiz olsa da,  kız sınıf arkadaşlarımızla olmak, birlikte okul ortamını paylaşmak keyifliydi. 

Bir yandan da kız ve erkek liselerimiz vardı elbette. Ve her gün kız lisesi civarında okul çıkışını bekleyen erkekler…. Belli ki ayrı kalmak mümkün değildi… 

Japonya’da bu eski geleneği devam ettiren sadece kızların gittiği bir üniversite de var. Oraya giden birisine sordum. “Böyle daha iyi” dedi, “daha eğlenceli oluyor. Zira etrafta erkekler olduğunda bazı kızlar farklı davranmaya başlıyor.”

Araştırmacılara göre, hem erkek hem kız öğrenciler, sadece hemcinslerinin olduğu ortamda daha iyi performans gösteriyorlar. Bu özellikle ergenlik çağı için geçerli görünüyor. Araştırmalara göre, kız ve erkek çocuklarının gelişme süreçleri 13-15 yaşları arasında farklı bir hızda gerçekleşiyor.

Elbette bu konuda farklı bakış açıları var. Ama evrende her şey birlikte var olabiliyor. Topluca yaşıyoruz ve buna toplum diyoruz. O zaman neden birlikte ders çalışamayalım? Avantajları ve dezavantajlarıyla. Hayatın kendisi gibi…

Sevgiyle kalın.

11 Şubat 2020
yuksel_cilingir