Belçika yerel seçimleri

14 Ekim’de Belçika ‘da yerel seçimler vardı. 6 yıl aradan sonra herkesi bunun heyecanı sardı. Fabrique A Medya, Belçikalı seçmen ve adaylar açısından; göçmenlerle ilgili neler düşünülüyor, özellikle Brüksel çok milletli, çok kültürlü olmayı ne kadar içsellestirebildi, neler yapmalı, neyi hedefliyor… Hem biz onları anlayalım, hem kendimizi anlatalım diyerek seçmen ve adayların nabzını tuttu. Göçmen toplum, özellikle Türk toplumu için Belçikalı politikacılar neler düşünüyor, bazı kişilerin iddia ettiği gibi ayrışmaya mı gidiliyor, kaynaşma yönünde mi hareket ediliyor.. Birinci ağızlardan aktarıyor.

Belçika 3 bölgeden oluşuyor. Flaman bölgesi Felemenkçe yani Hollanda dili konuşuyor ve 309 belediyesi var. Valon bölgesi Fransızca konuşuyor ve 262 belediyesi var. Bu bölgede ayrıca yaklaşık 80.000 kişilik küçük bir nufus da Almanca konuşuyor. Brüksel bölgesinde ise 19 belediye var. Brüksel’de ağırlıklı olarak Fransızca ve elbette ikinci ana dil olan Felemenkçe konuşuluyor. Ama AB ve NATO gibi kurumlardan dolayı yoğun bir yabancı nüfus da var. İngilizce konuştuğunuzda cevap alıyorsunuz.

Belçika ‘da siyasi partiler Fransızca ve Felemenkçe konuşan partiler olarak varlık gösteriyorlar. Yaklaşık her kolun iki partisi var denebilir. Sosyal Demokratlar, Liberaller, Yeşiller, … Fransızca ve Felemenkçe olarak ayrı ayrı varlar. Elbette işbirliği yapabiliyorlar.

Ama yeni oluşumlar da var. Örneğin “Change Brussels”; Brüksel’de köklü değişiklikler yapmayı hedefleyen bir oluşum. Keza Plan B; tamamen  yurttaşların oluşturduğu bir aday grubu. Parti değil, vatandaş listesi (Citizens List); Avrupa Birliği’nin yeni yaklaşımlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

Belçika ‘da toplam seçmen sayısı yaklaşık 8 milyon kişiden oluşuyor. Hepsi otomatik olarak seçmen kütüğüne kaydediliyor ve oy kullanmak zorunlu. Ayrıca Belçikalı olmasa da burada ikamet edenlerin oy kullanması için yoğun bir kampanya var. Zira AB vatandaşı olarak AB’nin başkentinde söz hakklarını yeterince kullanmıyorlar. Geçen seçimlerde bu seçmen grubunun sadece %4’ü oy kullanmış. Bu seçimlere kayıt yaptıranlar %17 civarı. Geçmişe göre artış var, ama yeterli değil.

Önümüzdeki yazılarda, önemli politikacılarla yaptığımız röportajlardan bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Yüksel Çilingir

Özelkalem

15 Nisan 2019
yuksel_cilingir